co2 aquarium

Heb je een aquarium in huis? Daar komt een hoop bij kijken. Je wilt goed voor je vissen zorgen dus moet je op een aantal zaken letten. Indien gij overweegt een Co2 (kooldioxide) kit aan uw aquarium toe te voegen, is het de moeite waard op te lezen wat dit inhoudt, alsmede de voordelen en de nadelen.

Wat is een co2 kit?

Een co2 kit is een apparaat dat Co2 (kooldioxide) gas levert aan uw aquarium. Het bestaat uit twee onderdelen: een regelaar en een magneetventiel. Met de regelaar kunt u de druk van de gastoevoer regelen, terwijl het magneetventiel in werking treedt wanneer de druk daalt – bijvoorbeeld wanneer uw vissen in de buurt komen – en automatisch wordt uitgeschakeld wanneer er geen gevaar meer is. Dit zorgt ervoor dat er geen verspilling is. Dit type systeem maakt een strikte regeling van de hoeveelheid koolstof mogelijk die je planten nodig hebben, en voorkomt dat ze te veel Co2 krijgen.

Hoe werkt een co2-kit?

De planten in uw aquarium absorberen het kooldioxide dat u aan het water toevoegt. Tijdens de fotosynthese gebruiken ze dit gas om suikers te produceren, die ze nodig hebben om te leven. Overdag halen ze hun energie uit zonlicht, maar ‘s nachts is er geen licht voor ze – daarom is het belangrijk dat je het licht in je aquarium niet de hele nacht laat branden! Met een Co2-kit kun je het aantal suikers dat deze planten produceren opdrijven door tijdens de duisternisuren extra kooldioxide toe te voegen. De regeling houdt in dat er slechts een beperkte hoeveelheid in het water terechtkomt – net genoeg voor de behoeften van je planten.

Voordelen van een Co2-kitDeze methode is nuttig voor kleine aquaria waar het natuurlijke kooldioxidegehalte in het water niet hoog genoeg is voor uw planten. In een groter aquarium is dit misschien niet nodig.

Nadelen van een Co2-kit

Sommige vissen zijn gevoelig voor te veel co2, dus je kunt het niet de hele tijd aan laten staan. Het gas verspreidt zich over een periode van 30 minuten of meer, wat betekent dat je vissen uit de buurt moeten worden gehouden terwijl het wordt geleverd. Als u op vakantie gaat, vergeet dan niet uw Co2-kit uit te zetten – als u hem aan laat staan, kan het Co2-niveau in uw water stijgen en kunnen uw vissen stikken!

Indien mogelijk, is het de moeite waard een expert te raadplegen als u overweegt een Co2-kit in uw aquarium te installeren. Zij kunnen u adviseren over de beste optie voor u, en u wat extra informatie geven over dit interessante onderwerp.