Hond en kat

Huisdieren zijn geweldige metgezellen. Ze kunnen je hart verwarmen en je leven verrijken op manieren die moeilijk te beschrijven zijn. Het is geen wonder dat zoveel mensen ervan genieten om huisdieren te hebben. Maar wat gebeurt er als je allergisch bent voor huisdieren? Het kan een enorme teleurstelling zijn om te ontdekken dat je geen huisdier kunt hebben omdat je allergieën hebt. Gelukkig zijn er manieren om met huisdierallergieën om te gaan, zodat je toch kunt genieten van de gezelschap van een huisdier. Hier zijn enkele tips die kunnen helpen.

Overweeg hypoallergene huisdieren

Er zijn bepaalde huisdierenrassen die minder allergieën veroorzaken dan andere. Deze huisdieren worden vaak aangeduid als “hypoallergeen”. Hypoallergene huisdieren produceren minder allergenen, wat betekent dat mensen die gevoelig zijn voor allergieën minder kans hebben om allergische reacties te ervaren. Honden zoals Poedels, Maltezers en Labradoodles en katten zoals de Sphynx of de Devon Rex staan bekend als hypoallergeen. Overweeg deze rassen als je op zoek bent naar een huisdier en je allergieën hebt.

Houd het huis schoon

Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om huisdierallergieën onder controle te houden, is het huis schoon houden. Stofzuig regelmatig het huis, inclusief tapijten, meubels en gordijnen, om huisdierharen, dode huidcellen en stof te verwijderen die allergieën kunnen veroorzaken. Gebruik daarnaast een luchtreiniger om allergenen uit de lucht te filteren en vermijd het gebruik van tapijten of vloerkleden, omdat deze stof en haar opvangen en moeilijk te reinigen zijn.

Maak een allergieplan

Als je allergisch bent voor huisdieren, is het belangrijk om een plan te hebben voor het omgaan met allergieën. Bespreek de symptomen die je ervaart met je arts en zorg ervoor dat je medicijnen hebt om de allergische reacties te behandelen. Dit kan onder andere neussprays, antihistaminica en inhalers zijn. Het is ook een goed idee om familieleden of huisgenoten op de hoogte te stellen van je allergieën en hen te vragen om hun medewerking bij het verminderen van de allergenen in huis.

Was je handen en kleren regelmatig

Als je tijd hebt doorgebracht met je huisdier, was dan je handen en kleding regelmatig om allergenen te verwijderen. Houd er ook rekening mee dat je huisdier allergenen op zich draagt en deze op verschillende plaatsen in huis kan achterlaten, waaronder op je bed, bank of kleding. Was daarom je beddengoed en kleding regelmatig om allergenen te verwijderen.

Beperk de toegang van je huisdier

Het beperken van de toegang van je huisdier tot bepaalde kamers of gebied in huis kan helpen om allergenen te verminderen. Als je bijvoorbeeld allergisch bent voor katten, kun je je kat verbieden om in je slaapkamer te komen en je bed of kussen te vermijden. Dit kan helpen om de hoeveelheid allergenen die je ‘s nachts inademt te verminderen en symptomen te voorkomen.

Verzorg je huisdier regelmatig

Regelmatige verzorging van je huisdier kan ook helpen om allergenen te verminderen. Als je huisdier regelmatig geborsteld of gewassen wordt, vermindert dit de hoeveelheid huidschilfers en haar die allergieën kunnen veroorzaken. Houd er wel rekening mee dat je je huisdier niet te vaak moet wassen, omdat dit de huid van je huisdier kan irriteren en zelfs leiden tot overmatige haaruitval.

Overweeg immunotherapie

Immunotherapie, ook wel bekend als allergie-shots, is een medische behandeling voor mensen met ernstige allergieën. Het houdt in dat je regelmatig injecties krijgt met kleine hoeveelheden allergenen om je lichaam te laten wennen aan deze stoffen en om het immuunsysteem te leren niet te reageren op allergenen. Deze behandeling kan enkele maanden tot jaren duren, maar kan op de lange termijn helpen om allergieën te verminderen of zelfs te voorkomen.

Raadpleeg een allergoloog

Als je regelmatig last hebt van allergische reacties op huisdieren, is het raadzaam om een allergoloog te raadplegen. Een allergoloog kan je helpen om de oorzaak van je allergieën te identificeren en kan een behandeling voorstellen die het beste past bij jouw situatie. Mogelijk kan hij of zij ook allergietests uitvoeren om te bepalen voor welke allergenen je gevoelig bent.