Kippen kunnen een lang leven leiden. Daarom is het belangrijk om de gemiddelde leeftijd van kippen te weten, zodat je een idee hebt van hoe oud je kip kan worden.

Veel mensen denken dat alle kippen maar 2 jaar oud worden, maar dat is niet waar. Sommige kippenrassen kunnen wel 15 jaar of ouder worden! Sterker nog, de oudste geregistreerde kip was 28 jaar oud.

Hoe oud kan een kip worden

De beste manier om te bepalen hoe oud je kippen worden is door ze goed te verzorgen, aangezien hun levensstijl en dieet van invloed kunnen zijn op hun levensduur. Als je je kippen binnenshuis houdt, wees dan voorzichtig, want als je ze naar buiten brengt, wordt hun levensduur vaak korter door roofdieren zoals haviken, uilen, vossen en wasberen.

Als je kippen fokt voor hun eieren of vlees, kunnen ze ouder worden. Eierleggende kippenrassen leven meestal maar hooguit 5 jaar, terwijl vlees kippenrassen meestal maar 6 maanden leven voordat ze klaar zijn om geslacht te worden.

Als ik een kip van een eierleggend ras binnen zou houden, zodat ze veilig was voor roofdieren zoals haviken, uilen, vossen, wasberen enz., zou ik verwachten dat ze maximaal 5 jaar zou leven. Maar als ik een kip van een vleesras had die buiten werd grootgebracht, waar ze blootgesteld aan roofdieren, zou ik verwachten dat hij ongeveer 6 maanden leeft.

Hoe verzorg je een kip in de tuin?

Het is niet aan te bevelen kippen binnenshuis te houden, omdat ze erg kwetsbaar zijn voor roofdieren. De beste plaats voor een kippenhok is in de tuin, omdat het dan veilig is voor indringers.

Om de kippen gezond en veilig te houden, moet u hun hok regelmatig laten controleren op gaten of kapotte onderdelen waardoor roofdieren in uw tuin kunnen komen. Zorg er ook voor dat er genoeg ruimte is in het hok, zodat de kippen zich niet opgesloten voelen.

De volgende stap in de verzorging van kippen is te weten wat ze eten. Kippen zijn anders dan mensen, omdat ze niet kunnen overleven op alleen granen. Je moet ze een soort voer geven, zoals maïsmeel, havermeel en grasresten alsen vers gemaaid gras.

Het is ook belangrijk dat er altijd vers water beschikbaar is, want kippen kunnen binnen een paar uur sterven door uitdroging als ze geen water hebben. Vergeet niet dat je de watervoorraad van je kippen elke dag moet legen en bijvullen, zodat het niet besmet raakt met bacteri├źn en andere organismen.

Je vraagt je misschien af hoeveel voer ik mijn kippen moet geven? Als je deze vraag hebt beantwoord met ‘zo weinig mogelijk’, dan zijn we het niet met je eens! Je kippen te weinig eten geven kan ze ongezond maken, oogloos, niet in staat om rechtop te lopen, lusteloos, zwak, mager, etc. Kippen zijn bedoeld om regelmatig te eten gedurende de dag of dag-en-nacht. Je moet ze minstens 3