In een aquarium horen natuurlijk ook speciale aquariumplanten. Dit maakt je aquarium helemaal af. Hier is een lijst van welke soorten aquariumplanten er zijn.

Ik raad je niet aan om alle soorten planten tegelijk te kopen, anders zal je aquarium overvol raken voor de planten en zal het moeilijk worden voor ze om te groeien en te bloeien. Begin liever met één of twee soorten en voeg er na verloop van tijd meer toe. Houd er rekening mee dat sommige soorten niet eens samen kunnen leven (bijvoorbeeld: anubias en cryptocorynes). Doe, voordat u iets koopt, wat onderzoek op het internet naar de wateromstandigheden, de lichtomstandigheden en andere details over hoe u deze specifieke soorten moet verzorgen.

Anubias:

Deze hebben brede bladeren met een lange bladsteel (stengel) die zich stevig vasthecht aan voorwerpen zoals hout of rotsen. Ze hebbendikke, vlezige wortels die fungeren als opslagorgaan voor water en voedingsstoffen tussen twee gietbeurten in.

Cabomba:

Deze is interessant omdat hij eruitziet als een plant met bloemen. Hij groeit alleen goed bij sterk licht (ten minste 2 watt per liter). Hij kan beter boven op de aquariumruit staan, waar meer licht is. Cabomba heeft lang gesteelde bladeren, die ongeveer 1 mm breed zijn; ze kunnen tot 20 cm lang worden. De vorm van deze bladeren varieert sterk, maar ze lijken altijd op ovalen of regendruppels (vandaar de verwijzing naar de bloem)

Cryptocoryne:

Deze behoort tot de familie van de Araceae. Tot deze familie behoren huishoudplanten zoals taro en callalelie. Cryptocorynen hebben zich aangepast om in verschillende wateromstandigheden te groeien, wat een van de redenen is waarom ze zo populair zijn als aquariumplanten. In het wild groeien deze planten op rivieroevers en in rijstvelden. Zij zijn met succes toegepast als middel om afvalwater van deze twee plaatsen te zuiveren, omdat zij nitraten en fosfaten opnemen die waterverontreiniging kunnen veroorzaken.

Cryptocoryne-soorten:

Deze er is uitvoerig gediscussieerd over de vraag welke soorten tot dit genus behoren. Wetenschappers hebben onlangs besloten een groot aantal van hen samen te brengen onder slechts een paar brede soortnamen (zie onderstaande lijst).

Ik raad echter aan de oude manier te blijven gebruiken om ze te beschrijven aan de hand van hun geografische locatie, totdat de discussie volledig is beslecht.

Pistia:

Deze groeit zeer gemakkelijk en lijkt op watersla, dat een alledaagse huishoudplant is. De pistia is echter geen echte waterplant. Hij groeit aan het wateroppervlak omdat hij geen wortels heeft; in plaats daarvan absorbeert hij voedingsstoffen via zijn bladeren. Pistia heeft slechts een beetje licht nodig (ongeveer 0,5 watt per liter) om te overleven en kan zelfs bloeien onder tl-verlichting!

Vallisneria:

Deze behoort tot de familie van de Potamogetonaceae en omvat ongeveer 45 soorten. Ze groeien gewoonlijk op natuurlijke wijze in langzaam stromende rivieren of beken met zacht, zuur water op gemiddelde tot grote hoogte in tropische gebieden over de hele wereld.